Wat denk je dat het meest exotische is dat je tot nu toe hebt gegeten? Zijn het de zogenaamde ‘powerfoods’ zoals quinoa, gojibessen of tarwegraspoeder? Meestal is dit blog gewijd aan de objecten waar je deze lekkernijen uit kunt eten zoals schaaltjes van keramiek, maar deze week staat bij mij in het teken van het Romeinenfestival.
Het thema van het festival dit jaar is Eten & Drinken. Het lijkt me goed om eens stil te staan bij de eetgewoonten van deze ‘Italiaanse voorvaderen’. Iemand die niet heeft nagedacht over de verspreiding van ons eten over de hele wereld, zou kunnen denken dat de Romeinen al beschikten over tomaten en lekker pizza’s aten, maar niets is minder waar.
Potato – Potato
Van sommige voedingsmiddelen wordt gezegd dat zij de wereld hebben veranderd. Denk aan bijvoorbeeld thee of de aardappel. Deze laatste kwam van origine uit de Andes, maar groeit ook op andere werelddelen uitstekend. De plant kwam hoogstwaarschijnlijk via de Engelse scheepvaart van Zuid-Amerika rond 1590 naar Europa. Sinds we er eindelijk achter zijn dat deze aardappels niet alleen geschikt waren als veevoer is deze knol niet meer uit ons dieet weg te denken.
Romeins dieet
Wat aten de Romeinen nu eigenlijk? Door meerdere documentaires op Discovery zijn veel mensen er nu wel van doordrongen dat zij ‘hamburgers’ aten, maar wat aten ze nog meer? Tijdens de exclusievere feestjes konden de Romeinen voor excentrieke maaltijden gaan zoals varkensbaarmoeder. Voor grote gezelschappen kon men – indien beschikbaar – ook een kameel vullen met allerhande kleinere dieren (schapen, gevolgelte en vis). Echter, meestal waren de maaltijden kleiner en aten die ‘rare jongens’ veel groenten.
Wat van ver komt, is lekker
Honger en dorst gekregen? Of eerder nieuwsgierig geworden? Laat die glutenvrije taart met spinazie en quinoa-koekjes staan en kom een kijkje nemen bij het Romeinenfestival in het weekend van 31 mei en 1 juni in Nijmegen. Je kunt ruiken, proeven en ook iets leren over de eetgewoonten van ‘onze’ voorvaderen. En of het lekker is…?
Meer lezen over de historische herkomst van (Romeins) eten?
- P.C.P. Faas, Rond de tafel der Romeinen, Diemen 1994
- Henry Hobhouse, Seeds of Change, New York 1986
Oh, en neem een kijkje in de lesbrief